Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ: Γιατρεύοντας την ψυχή...


sad-woman-386


Εκτός από τα τραύματα του σώματος υπάρχουν και κάποια άλλα που κλείνουν πιο δύσκολα. 
Τα τραύματα της ψυχής. Και γι’ αυτά όμως μπορούμε να αναζητήσουμε βοήθεια. 

H τραυματοθεραπεία είναι ο τομέας της επιστήμης της ψυχολογίας που ασχολείται με τη θεραπεία ανθρώπων που έχουν εκτεθεί σε σοβαρά στρεσογόνα ή τραυματικά γεγονότα.


 Τέτοια γεγονότα μπορεί να είναι:

 μια μεγάλη φυσική καταστροφή

 η απώλεια αγαπημένων προσώπων

 ένα δυστύχημα

 ένας πόλεμος

 η στέρηση της ελευθερίας

 ή ο βασανισμός ενός ανθρώπου κ.λπ.

 Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με τέτοιου είδους εμπειρίες, είναι πολύ δύσκολο να καταφέρουμε να τις ξεπεράσουμε μόνοι μας, αφού δημιουργούν ανεξίτηλα «ψυχικά τραύματα». 
H τραυματοθεραπεία όμως μπορεί να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια αφού χρησιμοποιεί όλες τις εξειδικευμένες θεραπευτικές μεθόδους που έχουν στόχο να ανακουφίσουν τα θύματα τέτοιων καταστάσεων.


Βαθιές πληγές
Γεγονότα όπως αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω γίνονται, εξαιτίας της σοβαρότητάς τους, αφορμή να εμφανίσουν τα άτομα που τα ζουν μια μετατραυματική διαταραχή άγχους, η οποία εκδηλώνεται με έντονα συναισθήματα άγχους και φόβου, κατάθλιψη και αδυναμία προσαρμογής στην πραγματικότητα. 
Έτσι, πολλές φορές τούς είναι δύσκολο να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της καθημερινότητας, ενώ η ποιότητα της ζωής τους υποβαθμίζεται συνεχώς μέχρι να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τα τραύματά τους.



Αντιμετώπιση
Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε μια τέτοια κατάσταση πρέπει να αναζητήσουν άμεσα τη λύση σε κάποιον ειδικό, αφού όσο νωρίτερα το κάνουν τόσο μεγαλύτερες είναι και οι πιθανότητες να ξεπεράσουν το πρόβλημα. Γι’ αυτό πρέπει να απευθυνθούν σε ψυχολόγους ή ψυχιάτρους ειδικευμένους στη μετατραυματική διαταραχή άγχους, ενώ και ένας κλινικός ψυχολόγος μπορεί επίσης να τους βοηθήσει. Η αντιμετώπιση του προβλήματος συνίσταται σε ψυχοθεραπεία (συνεδρίες) και λήψη φαρμακευτικής αγωγής, που συνήθως κρίνεται απαραίτητη.


πηγη: myworld.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου